Rules of Black Swans in Finnish (säännöt suomeksi)

  1. Yhdistyksen nimi on Black Swans – Futures Studies Students of Turku ry ja sen kotipaikka on Turun kaupunki.
  2. Yhdistyksen työskentelykielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti. Pöytäkirjakielenä on kuitenkin vain englanti.
  3. Yhdistyksen tarkoituksena on pitää yhteyttä Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen opiskelijoiden kesken, vahvistaa yhteyksiä laajempiin opiskelija- ja tieteenharjoittajapiireihin, toimia jäsentensä etujärjestönä Turun yliopistossa ja tulevaisuudentutkimuksen alan järjestöissä sekä harjoittaa tiede-, opinto- ja kulttuuripolitiikkaa.
  4. Tarkoitusperiensä toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, keskustelu-, esitelmä- ja informaatiotilaisuuksia, ekskursioita, opintoneuvontaa, tutkimustyön ohjausta ja muuta vapaa-ajan toimintaa.
  5. Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous.
  6. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voivat liittyä kaikki Turun yliopistossa tulevaisuudentutkimusta pää- tai sivuaineenaan opiskelevat perustutkinto-opiskelijat, jatko-opiskelijat ja vaihto-opiskelijat. Järjestön jäsenyys säilyy pääaineen vaihdon yhteydessä sekä siirryttäessä eri tutkinto-ohjelmaan, kuten toiseen maisteriohjelmaan.
  7. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.Ennen erottamispäätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa, paitsi milloin erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen. Erottamispäätös on viipymättä toimitettava kirjallisena erotetulle, paitsi milloin erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.

    Hallitus voi erottaa jäsenen, mikäli jäsenen tutkinto-oikeus Turun yliopistolla syystä tai toisesta päättyy.

  8. Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus kantaa jäsenmaksuja ja ottaa vastaan lahjoituksia.
  9. Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä yhdistystä kannattavaksi jäseneksi oikeuskelpoisen yhteisön tai henkilön, joka sitoutuu maksamaan yhdistykselle vuosikokouksen vahvistaman liittymismaksun tai vuotuisen jäsenmaksun. Yhdistystä kannattavalla jäsenellä ei ole äänioikeutta.
  10. Yhdistyksen toimeenpanovaltaa käyttää yhdistyksen hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kahdesta yhdeksään muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.Yhdistyksen varsinaisia kokouksia on vuosittain vähintään kaksi: vuosikokous ja vaalikokous. Vuosikokous pidetään tammi-huhtikuussa ja vaalikokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
  11. Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle yhdistyksen hallitus ilmoittamalla siitä vähintään 7 vuorokautta ennen kokousta yhdistyksen jäsenille sähköpostitse.
  12. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
  13. Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaisesti kutsuttu koolle.
  14. Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
    1. Kokouksen avaus sekä todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
    2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
    3. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
    4. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan/ tilintarkastajan lausunto
    5. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
    6. Käsitellään hallituksen laatima toimintasuunnitelma
    7. Vahvistetaan tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
    8. Muut kokouskutsussa mainitut ja mahdollisesti esille tulevat asiat
    9. Kokouksen päättäminen
  15. Yhdistyksen vaalikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
    1. Kokouksen avaus sekä todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
    2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
    3. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
    4. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
    5. Valitaan toiminnantarkastaja/ tilintarkastaja ja varatoiminnantarkastaja/ varatilintarkastaja
    6. Muut kokouskutsussa mainitut ja mahdollisesti esille tulevat asiat
    7. Kokouksen päättäminen
  16. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Valtakirjaa käyttäen ei saa äänestää. Kahden jäsenen vaatiessa suoritetaan äänestys suljetuin lipuin taikka tietoliikenneyhteyttä tai muuta teknistä apuvälinettä käytettäessä vastaavalla teknisellä menetelmällä. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.
  17. Yhdistyksen toimeenpanevana elimenä toimii ja yhdistystä edustaa hallitus, jonka toimikautena on kalenterivuosi. Hallituksen tehtävänä on johtaa yhdistyksen toimintaa vuosikokouksen hyväksymän toimintasuunnitelman mukaan yhdistyksen sääntöjen 3 §:ssä mainittujen tarkoitusperien toteuttamiseksi, huolehtia yhdistyksen varojen hoidosta ja valmistella yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat sekä kutsua kokoukset koolle.
  18. Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna vähintään puolet hallituksen jäsenistä.
  19. Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle/ tilintarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien/ tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kahta viikkoa ennen vuosikokousta.
  20. Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja kumpikin yksin, tai muut hallituksen jäsenet kaksi yhdessä. Hallitus voi antaa jäsenelleen tai ulkopuoliselle asianhoitajalle oikeuden kirjoittaa yhdistyksen nimi yksin tai yhdessä jonkun muun nimenkirjoittajan kanssa.
  21. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.
  22. Sääntöjen muuttamisesta voidaan päättää yhdistyksen kokouksessa vain, mikäli siitä on kokouskutsussa mainittu. Päätös on tehtävä vähintään 2/3 kannatuksella annetuista äänistä.
  23. Yhdistyksen purkamisesta päätetään vähintään kuukauden välein pidettävissä kahdessa kokouksessa. Päätös on tehtävä kokouksissa vähintään 2/3 kannatuksella annetuista äänistä.
  24. Yhdistyksen purkautuessa ratkaistaan sen viimeisessä kokouksessa, miten yhdistyksen varat käytetään tulevaisuuden tutkimuksen opiskelun ja tutkimuksen edistämiseksi.
  25. Yhdistyksen sääntöjen muuttuessa saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

(Hyväksytty 2021)